wij zorgen voor uw uniek nest!
voorpagina119_72ppi.png

wedstrijd jeugdhuis

 

Mena

wedstrijd Jeugdhuis Rotselaar

 

’t Is gebeurd, de eerste wedstrijd is gewonnen! Samen met fijn architectuur atelier (https://www.fijnatelier.be) mogen we binnenkort van start gaan met de bouw van het nieuwe Jeugdhuis van Rotselaar.

Het gebouw wordt een gezellige eigenzinnige plek, een echte thuis waar de jeugd van Rotselaar elkaar kan ontmoeten. Globaal gezien bestaat het plan uit twee driehoeken, een grote die zich in de hoek van het perceel nestelt en onder andere de grote instuifruimte herbergt, en een kleinere driehoek die vooraan gelegen is en ruimte geeft voor de repetitieruimte. Samen omarmen ze een ingesloten buitenruimte, die met een lagere buitenmuur aan de straatzijde wordt afgewerkt. De architectuur is een vakkundige evenwichtsoefening tussen naar binnen gerichte openheid om een gezellige cafésfeer en een warm welkom te creëren , en naar buiten gerichte geslotenheid, zodat de buurt minimaal gestoort wordt door geluidsoverlast. Het gebouw laat zich daardoor subtiel ontdekken bij het binnentreden van de koer.

Het kleurenpallet van het gebouw is een schalkse knipoog naar de brouwerij aan de overkant van de straat. De buitengevels worden voorzien in rode baksteen, de binnenkoer wordt fris wit gekaleid. Een fijne donkerblauwe luifelstructuur laat de grens tussen binnen en buiten vervagen.

Schermafbeelding 2021-05-21 om 15.37.09.png
 

geest van de plek

De site is gelegen op het zesarmig kruispunt aan de dorpskern van Rotselaar.

Grote gebouwen als brouwerij Mena en garage Vanderborcht liggen dichtbij kleinere vrijstaande woningen: op deze plek is veel gaande.

De uitdaging voor het nieuwe jeugdhuis bestaat erin enerzijds zijn plaats op dit ietwat chaotische kruispunt ten volle in te nemen, om zo meer structuur te brengen en zijn signaalfunctie als ontmoetingsplek ten volle waar te maken.

Anderzijds wil het gebouw zich nederig opstellen en niet in competie gaan, maar net aanvullen en in harmonie zijn met brouwerij Mena, welke hét landmark op deze plek is.

 
 

i n p l a n t i n g

We starten met een driehoekige footprint die we in de hoek van het perceel inplanten.
De rechthoekszijden zijn volledig gesloten om een akoestische buffer te creëren naar de omliggende woningen.

De schuine zijde is gericht naar de Mena en is eerder transparant. Hier opent het gebouw zich als het ware naar de brouwerij, een architecturaal gebaar dat uitnodigt tot ontmoeting en het jeugdhuis verbindt met de actieve sfeer die van het gemeentelijk vrijetijdscentrum uitgaat.

De innesteling in de hoek van het perceel zoekt aansluiting met de vrijstaande woningen, en geeft uitdrukking aan het jeugd"huis" als verblijfsplek, living voor de jeugd, een plaats om rustig thuis te komen en te ont-moeten.

De locatie te midden van de woningen vraagt echter een doordachte benadering van de geluidsproblematiek, zodat overlast naar de buurt tot een minimum herleid blijft.

Niet enkel zijn de muren naar de buren volledig gesloten, ze zijn opgebouwd uit kalkzandsteen, een zwaar, hoogwaardig bouwmateriaal met een hoog volumegewicht per m3, wat uitstekend is voor de luchtgeluidsisolatie.

De muren worden geïsoleerd met rotswol, een flexibel isolatiemateriaal dat samen met de gevelsteen het massa-veer-massa systeem compleet maakt.

 
 

beschutte buitenkamer

Een tweede, kleinere driehoek vleit zich tegen zijn grote broer. Ook hier heeft de buitenzijde een gesloten karakter. Het jeugdhuis krijgt zo bescherming tegen het drukke kruispunt.

De twee driehoeken omarmen een gezellige buitenruimte. Deze krijgt nog extra definitie door de tuinmuur die langs de Torenstraat het gebouw beschutting geeft van en voor de straat. Er ontstaat een echte buitenkamer, een extra ruimte die een grote meerwaarde betekent voor het jeugdhuis, waar jongeren ongestoord hun ding kunnen doen. De bestaande boom valt binnen de tuinmuur, en geeft deze patio een groen karakter. Over de halfhoge tuinmuur is er net voldoende voelbaar wanneer er iets te doen is, zonder de buurt onnodig te storen.

Door het toevoegen van deze tuinmuur zoeken we de perceelsgrens op. Net als brouwerij Mena schuift het afgelijnde bouwwerk zich op de bouwlijn aan de straat en geeft het jeugdhuis een signaalfunctie.

 
 

groen voorplein

Toekomen bij het jeugdhuis gebeurt aan de zone voor het gebouw: het voorplein.
De bestaande boom en ronde reclamepaal karaktiseren de huidige plek en voelen herkenbaar aan bij het toekomen aan het nieuwe jeugdhuis.

Hier kunnen de jongeren hun fietsen kwijt onder de luifel aan de voorkant van het gebouw.
Deze overdekte fietsenstalling kan ook gebruikt worden door de bibliotheek.

De Leuvensebaan wordt nu regelmatig als sluipweg gebruikt, met verkeershinder voor de buurt tot gevolg. De straat is nu al eenrichtingsstraat ter hoogte van de aansluiting op het zesarmig kruispunt. Historisch was deze Leuvensebaan 'de' baan om Rotselaar te bereiken vanuit Leuven. Deze functie is overgenomen door de Stationsstraat.

Het lijkt ons een mooi idee in de toekomst de Leuvensebaan af te sluiten en het voorplein uit te breiden en verder in te groenen. Zo krijgt het kruispunt een groener en gestructureerder karakter.

 
 
Naamloos_panorama-1.jpg
 
 
 

Beeld van het binnenplein

 
Schermafbeelding 2021-05-21 om 15.37.32.png