Architectuurstudio Kloek
architectuur - interieur - stedenbouw - expertise
voorpagina17.png

wedstrijd sociale huisvesting

 

Den Talud

wedstrijd sociale huisvesting

INLEIDING

Het oost-west georiënteerde perceel helt sterk af naar de straat toe. In de omgeving zien we een systematische bebouwing in eerste en tweede orde waardoor zowel de straatzijden als het grote binnengebied tussen de Waversebaan en de Ophemstraat bewoond wordt. 

Deze verscheidenheid zien wij als een positief gegeven voor het verwezenlijken van groepswoningen. Op de site willen we een symbiose creëren tussen de individuele woningen en de omliggende buurt.

UITEENZETTING

Een groen talud (02) aan de straatkant voelt aan als een belle-etage, een geborgen plaats van waaruit de omgeving kan worden overzien. We stellen voor het talud te behouden en uit te buiten als een waardevolle stedenbouwkundige ‘buurtplek' (03). Een plek voor de buurt waar bewoners en voorbijgangers met elkaar in contact kunnen komen. 

 De woningen (04) starten aan dezelfde rooilijn als buur n°52 en worden naar achteren toe geschrankt geplaatst. Het noordelijke voorplein (06) en de westlijke buurtplek worden met dezelfde verharding (06) aangelegd zodat ze gevoelsmatig in verbinding staan met elkaar. Hoe dieper men op het perceel komt hoe meer het publieke karakter van de buurtplek transformeert naar de privatere plekken (06) voor de bewoners op het voorplein.

Het voorplein mondt achteraan op het perceel uit in het speelbos (08). Hier behouden we zoveel mogelijk van de bestaande bomen en planten bij waar nodig. Zo blijft het zicht voor de achterste buur t.o.v. het perceel quasi ongewijzigd.

Aan de zuidkant bieden de geschrankte woningen  meer privacy aan de private tuinen (07). 

Tegen de bestaande oprit van de achterliggende buur voorzien we een nieuwe oprit (01) in waterdoorlatend materiaal  zodat  voertuigen toegang  vinden tot aan de woningen. Een overdekte autostaanplaats (05) wordt voorzien aan de woningen zodat het voorplein het grootste deel van de tijd vrij blijft van geparkeerde auto's.

LEGENDE

  1. inrit - toegang tot het perceel

  2. groen talud 

  3. buurtplek

  4. eengezinswoning - type 2/3, 3/4 of 3/5

  5. overdekte autostaanplaats/werkruimte

  6. voorplein

  7. private achtertuin

  8. speelbos met wandelpad

  9. speeltuigen 􏰨􏰒􏰊 􏰘􏰐 􏰛􏰗􏰉􏰘􏰚􏰒 􏰙􏰉􏰐􏰘􏰐􏰊 􏰘􏰐 􏰑􏰐􏰜􏰕􏰓􏰋􏰒􏰊􏰚􏰌􏰐 􏰝􏰏􏰊􏰉􏰊􏰑􏰐􏰊 􏰔􏰋􏰉􏰢􏰒􏰕􏰞 􏰒􏰒􏰊 􏰘􏰐 􏰔􏰋􏰉􏰢􏰒􏰌􏰐 􏰌􏰗􏰉􏰊􏰐􏰊 􏰹􏰃􏰰􏰐􏰊 􏰏􏰢􏰐􏰋􏰘􏰐􏰚􏰌􏰐 􏰒􏰗􏰌􏰏􏰜􏰌􏰒􏰒􏰊􏰔􏰖􏰒􏰒􏰌􏰜 􏰹􏰃􏰂􏰺 􏰝􏰏􏰋􏰘􏰌 􏰢􏰏􏰏􏰋􏰛􏰉􏰐􏰊 􏰒􏰒􏰊 􏰘􏰐 􏰝􏰏􏰊􏰉􏰊􏰑􏰐􏰊 􏰛􏰏􏰘􏰒􏰌 􏰓􏰐􏰌 􏰢􏰏􏰏􏰋􏰔􏰖􏰐􏰉􏰊 􏰓􏰐􏰌 􏰑􏰋􏰏􏰏􏰌􏰜􏰌􏰐 􏰘􏰐􏰐􏰖 􏰢􏰒􏰊 􏰘􏰐 􏰌􏰉􏰵􏰘 􏰢􏰋􏰉􏰵 􏰙􏰖􏰉􏰵􏰡􏰌 􏰢􏰒􏰊 􏰑􏰐􏰔􏰒􏰋􏰚􏰐􏰐􏰋􏰘􏰐 􏰒􏰗􏰌􏰏􏰼􏰜􏰬

1608DOH-plannen.png
 

Planindeling

De woning is compact opgevat. Zo kunnen deze woningen op eenvoudige wijze als BEN-woning worden uitgevoerd. 

Om het contact tussen private tuin (05) en voorplein (04) te maximaliseren hebben we voor een doorzon gelijkvloers (01) geopteerd. De met daglicht overladen leefruimte met open keuken voelt, ondanks zijn compactheid, aan als een ruim geheel. Naast de woning is er een autostaanplaats (02) voorzien die tevens dienst doet als overdekte werkplaats. De bewoners kunnen hier allerlei zaken repareren en fabriceren. De overdekte ruimte (02) is een polyvalente ruimte die kan gebruikt worden ifv. de noden van de bewoner. We zijn sterke voorstander van deze overdekte ruimte, omdat zo het voorplein gevrijwaard blijft van geparkeerde voertuigen. Tegen het hoofdvolume is er een ingebouwde kast (03) voorzien die dienst doet als opslagplaats voor werkmateriaal, maar ook voor het opbergen van huisvuil. 

In de overdekte ruimte (02) laten we de verharding van het voorplein doorlopen. Zo maken we een sterke 'open' verbinding tussen beiden.  De overdekte ruimte (02) biedt toegang tot de woning en grenst ook aan de achterdeur die uitgeeft in de berging.

De verdieping is opgevat als een aanpasbaar volume. In functie van de vraag kunnen verschillende types worden gebouwd gaande van 3/5 (scenario 1), naar 3/4 (scenario 2) tot 2/3 (scenario 3). 


1608DOH-plannen3.png
 

isometrie

We stellen voor de gevels uit te voeren in lichtgrijs gevelmetselwerk (A) in combinatie met zwart aluminium buitenschrijnwerk. Deze degelijke, duurzame materialen kunnen de tand des tijds doorstaan.

Het dak van de polyvalente ruimte is vormgegeven met houten bruggen in combinatie met glasplaten. De warme uitstraling en ritmering van de houten bruggen in combinatie met de glasplaten maken van de polyvalente ruimte een aangename plek om te vertoeven.

Voor de omgevingswerken stellen we voor te werken met waterdoorlatende verharding die bestand is tegen spelende kinderen, knutselende bewoners en parkerende auto's. Zoals gesuggereerd in bijgevoegd sfeerbeeld (hydro-lineo verharding) (B) gaan we voor een vloeiende overgang van open naar gesloten bestrating. Het subtiele, natuurlijke evenwicht tussen verharding groen en omgeving, zal de samenhang van het totale project alleen maar versterken.


1608DOH-plannen2.png