Architectuurstudio Kloek
architectuur - interieur - stedenbouw - expertise
voorpagina18.png

verbouwing eengezinswoning

 

Nen hoek af

verbouwing ééngezinswoning

Beeld 1

Uit analyse blijkt dat de oppervlakte van het bestaande hoofdvolume in relatie tot de wensen van Thijs en Evelyn mooi samengaan. Het gevraagde programma past in het hoofdvolume zonder het realiseren van een nieuwe aanbouw. We stellen dan ook voor om in eerste fase geen aanbouw te realiseren, maar ons te focussen op het verbeteren van de ruimtes van het hoofdvolume.

In dit voorstel worden de bestaande achterbouwen afgebroken. Om het gelijkvloers en eerste verdieping te kunnen openwerken naar de tuin wordt de achtergevel van het hoofdvolume voor het overgrote deel verwijderd. Deze ingreep brengt het daglicht tot diep in het hoofdvolume op de eerste verdieping en gelijkvloers.

Op het gelijkvloers stellen we voor om de schuine lijn (01) van de rechter gemene muur (van op straat gekeken) door te trekken naar achteren toe. Loodrecht op deze schuine lijn stellen we een vouwschuifraam (02) voor dat volledig kan opschuiven waardoor binnen effectief buiten wordt en omgekeerd.

Door de schuine hoek positie van het vouwschuifraam ontstaat er een vide (04) tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Hierdoor verbinden we het gelijkvloers met de eerste verdieping.

Door de schuine lijn (01) ontstaat er ruimte tussen de gemene muur en het vouwschuifraam. Deze ruimte (06) geeft ons de gelegenheid om de tuin (03) tot tegen het hoofdvolume te brengen. Hierdoor wordt de relatie met de tuin vergroot en zal de tuin bij het betreden van de woning duidelijk zichtbaar zijn. De grote gemene muur kunnen we in dit voorstel mee opnemen in de tuin door deze bijvoorbeeld deels te laten begroeien.

BEELD 2

Op de eerste verdieping wordt de wand (07) tussen gang en achterkamer verwijderd. Hierdoor vergroot de ruimtelijkheid wanneer je via de traphal binnenkomt. De traphal en zitruimte (10) worden hierdoor één geheel. We voorzien een balustrade (5) tussen vide en zitruimte op de 1ste verdieping.

Op de eerste verdieping komt er op ongeveer één meter van de bestaande achtergevel van het hoofdvolume een stalen structuur (08) met een grote glaspartij. Deze één meter brede vrije ruimte is de vide (04) tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping.

BEELD 3

Met het huidige schetsontwerp worden er op de 2de verdieping 2 slaapkamers voorzien: een slaapkamer voor Thijs en Evelyn en een extra kamer die kan fungeren als logeerkamer of kinderkamer of bureauruimte.

Wanneer er nood is aan een extra slaapkamer, kan er geopteerd worden om een aanbouw te voorzien tegen het vouwschuifraam (02) en in lijn met de schuine lijn van de gemene muur. Hierdoor behouden we de tuin tot tegen het hoofdvolume en blijft er maximaal daglicht binnen vallen op het gelijkvloers. Het vouwschuifraam dient als scheiding tussen eet- en zitruimte wanneer men dit nodig acht.

De zitruimte (10) op de eerste verdieping verhuist naar de aanbouw (09). De bureauruimte (11) aan de voorkant op de eerste verdieping verhuist naar de voormalige zitruimte, zodat hier een contact behouden blijft met de andere leefruimtes. De vrijgekomen bureauruimte op de eerste verdieping wordt een grote slaapkamer.

Projectfase: uitvoering

 
1802EET-isometrieën.png
1802EET-isometrieën2.png
1802EET-isometrieën3.png
EET plannen.jpg
EET plannen2.jpg
EET plannen3.jpg

We zijn vertrokken!

DSC_0099.JPG
DSC_0103.JPG
public.jpeg