Architectuurstudio Kloek
architectuur - interieur - stedenbouw - expertise
voorpagina15.png

realisatie aanbouw

 

Lichthapper

uitbreiding rijwoning met aanbouw

De bestaande verouderde uitbouw van deze rijwoning wordt compleet vervangen. Het programma van de nieuwe uitbouw omvat een grote eetruimte met keuken, een toilet en een wasplaats. Op vraag van de bouwheer diende de keuken vanuit de eetplaats aan het zicht onttrokken te worden. Studio Kloek bedacht een oplossing zonder in te boeten op gevoel van ruimte, wat zéker in een rijwoning als een kostbaar goed dient te worden behandeld. De keuken wordt centraal in de woning geplaatst. Vanuit de zitruimte in de bestaande woonst is er zicht op de eetplaats, maar geen inkijk in de keuken. Een royale glaspartij - de lichthapper -  trekt licht binnen in het hart van de woning, aan de keuken’toog’ waar het aangenaam ontbijten is. Vanuit de eetplaats verhindert een artistiek betonelement inkijk in de - eventueel op zijn kop staande - keuken en zorgt voor de nodige visuele rust bij het dineren. Het ter plaatse gestorte betonelement is niet louter voor de schone schijn, maar draagt de bestaande badkamer op de eerste verdieping. Ook de muur die het toilet omsluit wordt uitgevoerd in ter plaatse gestort beton en krijgt vorm als robuust interieurelement. Het keukenmeubel en de raamprofielen krijgen een warme roodbruine kleur, die ook terugkomt in de eigenzinnig gespikkelde terrazzo vloer. Zo ontstaat een rustig, harmonisch geheel met warme toetsen en een eigen karakter. 

Projectfase: uitvoering

 
1803BVC-gelijkvloers1.png
1803BVC-3D_lichthapper.png
1803BVC-3D_schuifraam naar lichthapper.png